Αναστέλλεται η συνέχιση του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου αναφορικά με την επέκταση του επιβατικού λιμένα (Νότια Ζώνη) του ΟΛΠ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτές τις αιτήσεις δύο εταιρειών, οι οποίες κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κατά της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και του ΟΛΠ στράφηκαν οι «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P- ΑΒΑΞ ΑΕ».
Τον περασμένο Νοέμβριο, η πρόεδρος του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, μετά από εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ηλία Μάζου έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών και ανέστειλε προσωρινά -σύμφωνα με το άρθρο 372 του νόμου 4412/2016- την εκτέλεση των 1 και 2/2018 αποφάσεων της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που αφορούσαν την επέκταση του επιβατικού λιμένα.
Οι δύο εταιρείες ζητούν να ανασταλούν οι υπ’ αριθμ. 1 και 2/2018 αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, όπως και να ανασταλεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου επέκταση επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ (Νότια Ζώνη, φάση Α’), προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
Όπως αναφέρεται, ο ΟΛΠ ιδρύθηκε το 1930 (νόμος 4748/1930) και το 2002 συνήφθη σύμβαση παραχώρησης στον ΟΛΠ από το ελληνικό δημόσιο του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης των κτιρίων, εγκαταστάσεων κ.λπ. του Οργανισμού.
Η σύμβαση αυτή κυρώθηκε με μια χρονική απόσταση με τον νόμο 3654/2008 και τον Απρίλιο του 2016 παραχωρήθηκε με σύμβαση από το Δημόσιο και τον ΟΛΠ (κύρωση με νόμο 4404/2016) στην Cosco Group (Hong Kong) Limited.
Τώρα, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο κα. Καραμανώφ και εισηγήτριες τις παρέδρους Ευσταθία Σκούρα και Κωνσταντίνα Σκούρα, με τις υπ’ αριθμ. 382-383/2019 αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών κι έτσι συνεχίζεται το «πάγωμα» των έργων της επέκτασης.
Ειδικότερα, από το ΣτΕ αναστέλλεται η εκτέλεση των δύο αποφάσεων (1 και 2/2018) της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και η πρόοδος του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2018 για την επιλογή αναδόχου κατασκευής των έργων επέκτασης του λιμανιού.
Σύμφωνα με τις δύο δικαστικές αποφάσεις, δεν επιβλήθηκε με επαρκή δημοσιότητα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τον επενδυτή (Cosco).
Ακόμη, στις δύο δικαστικές αποφάσεις αναφέρεται ότι η συναφθείσα μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Cosco σύμβαση παραχώρησης το 2016 συνιστά πλήρη και ριζική μεταβολή του νομικού καθεστώτος και των όρων της σύμβασης του 2002 για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και, κατ’ επέκταση, συνιστά αντίστοιχη μεταβολή του περιεχομένου των δικαιωμάτων, τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Cosco.
Επίσης, στις δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων επισημαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν οι, κατά το ενωσιακό δίκαιο προϋποθέσεις δημοσιότητας, κάτι που μπορεί να ασκήσει ουσιώδη επιρροή στη διαμόρφωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του κύκλου των ενδιαφερομένων επενδυτών.
Το «πάγωμα» ισχύει μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ επί των κυρίων αιτήσεων των δύο εταιρειών, οι οποίες εκτιμάται θα εκδοθούν μέσα στο 2019.