Εντός του καλοκαιριού και, ίσως εντός του Αυγούστου, θα περάσει το 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco. Σε μεταγενέστερο στάδιο και, εφόσον ολοκληρωθούν συγκεκριμένες επενδύσεις, θα περάσει το υπόλοιπο 16%.
Η συνολική αξία της συμφωνίας, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε 1,5 δισ., καθώς περιλαμβάνει,πέραν της προσφοράς των 368,5 εκατ., υποχρεωτικές επενδύσεις,ύψους 350 εκατ., αλλάκαι τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικούδημοσίου από τη «Σύμβαση Παραχώρησης»(αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους 410 εκατ.
Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται,επίσης,τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης,το 2052.
Αντίστοιχα, για τον ΟΛΘ, κατόπιν σχολίων των υποψήφιων επενδυτών, οι δεσμευτικές προσφορές μετατέθηκαν για τα τέλη Οκτωβρίου, εάν και δεν αποκλείεται και νέα παράταση για τις αρχές του 2017. Για το 67% του ΟΛΘ δικαίωμα κατάθεσης προσφοράς έχουν τα εξής 8 σχήματα:
APM Terminals,Deutsche Invest Equity Partners, Duferco Particiption Holding, International Container Terminal Services, Mitsui & Co., P&O Steam Navigation Company (DP World),Russian Railways JSC / GEK TERNA και Yilport Holding.
Ο ΟΛΠ «απελευθερώνει» περαιτέρω κινεζικές επενδύσεις
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα η εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco έχει ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών για πρόσθετες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Όπως αποκάλυψε, σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, ομάδα Κινέζων επενδυτών ήρθε στην Ελλάδα και πραγματοποίησε συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από το Πεκίνο.