Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας «Περί Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού» κυρώνονται και έχουν την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος, οι τροποποιήσεις της Διεθνούς Σύμβασης «Περί Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ)» (ν.δ.1287/1949), που υιοθετήθηκαν από τη Συνέλευση του εν λόγω Οργανισμού, στις 8 Δεκεμβρίου 2021 και αποσκοπούν στον επανακαθορισμό της σύνθεσης του Συμβουλίου αυτού ως προς τον αριθμό των μελών του, τη διάρκεια της θητείας τους, την εκλογή τους κ.λπ., κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
Επιμέλεια: Β. Βεγιάζη
Με το ν.δ. 1287/1949 (Α΄ 294) η Ελλάδα κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση, περί Διακυβερνητικού Ναυτιλιακού Συμβουλευτικού Οργανισμού. Έκτοτε έχει προβεί σε επικύρωση των τροποποιήσεων που έχουν επέλθει ανά τα έτη.
Η αξιολογούμενη τροποποίηση της Σύμβασης ανταποκρίνεται στην ανάγκη της βελτιωμένης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας του.
Η Ελλάδα συνδιαμόρφωσε τις εν λόγω τροποποιήσεις συμμετέχοντας ενεργά, τόσο στις εργασίες του Συμβουλίου, όσο και στη σχετική Ομάδα Εργασίας και αλληλογραφίας.
Οι τροποποιήσεις υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της 32ης συνόδου της Συνέλευσης (Assembly) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Δ.Ν.Ο.) με το A.1152(32)/8.12.2021 Ψήφισμα, όπου έτυχαν θερμής υποστήριξης από το σύνολο των συμμετεχόντων Κρατών Μελών του Οργανισμού.
Σύμφωνα με τη σχετική επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συλλογή των Συμβάσεων (Treaty Collection), ήδη οι τροποποιήσεις έχουν γίνει αποδεκτές από τις κάτωθι είκοσι τέσσερις (24) χώρες: Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Κονγκό, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ονδούρα, Ιρλανδία, Μαλαισία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη.
Καθώς ο αριθμός των κρατών μελών του Οργανισμού αυξάνεται, το μέγεθος του Συμβουλίου του πρέπει να μεταβληθεί, προκειμένου να ανταποκρίνεται σε μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη εκπροσώπηση των ως εν λόγω κρατών σε αυτόν.
Ως εκ τούτου, η τροποποίηση της Σύμβασης ήταν αναγκαία, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο εκπροσώπησης των Κρατών Μελών του Δ.Ν.Ο. στο Συμβούλιο του Οργανισμού.