Για τις νέες χρεώσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις τράπεζες, από τα τέλη Οκτωβρίου και σταδιακά ως το τέλος του 2019, διαμαρτύρεται ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «ο “τιμοκατάλογος τραπεζικών υπηρεσιών” διευρύνεται συνεχώς σε αντίθεση με τα φοροκίνητρα, που δίνει η κυβέρνηση για μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος».
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι τράπεζες βλέποντας πως αυξάνονται οι εκατοντάδες χιλιάδες που υποχρεώνονται να συναλλάσσονται με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα, με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και e-banking, προχωρούν σε νέες προμήθειες και σε αυξήσεις παλαιότερων, για την κάλυψη όχι μόνο του κόστους έκδοσης και διάθεσης καρτών στους πελάτες τους, αλλά και σημαντικών εισροών, πέραν του υπερβολικού επιτοκίου που επιβάλλουν.
Αναλυτικά οι νέες τραπεζικές προμήθειες για χρήση καρτών είναι οι εξής:
▪ Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
▪ Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
▪ Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
▪ Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
▪ Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10/2019
▪ Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12/2019
Υπενθυμίζεται πως από τις 22 Ιουλίου 2019, έχουν επιβληθεί αυξήσεις για ανάληψη μετρητών και ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από τον λογαριασμό του, αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζες, από αυτή που έχει εκδώσει την κάρτα, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.
Πρόσφατα, συστημική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβαρύνει από τις αρχές του μήνα με 0,15 ευρώ την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι, όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών, όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες.