Στην 57η θέση τοποθετείται η ελληνική οικονομία με όρους ανταγωνιστικότητας, το 2018, ανάμεσα σε 63 χώρες, διατηρώντας σταθερή τη θέση της από το 2017, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που αποτελεί εθνικό εκπρόσωπο του «Institute for Management Development» (IMD) στην Ελλάδα, και ο οποίος δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το 2017.
Επιμέλεια: Β. Βεγιάζη
Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερις μεγάλες ομάδες παραγόντων-κριτηρίων: η «Οικονομική Αποδοτικότητα», η «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», η «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και οι «Υποδομές». Σημειωτέον, συνολικά αξιολογούνται περισσότεροι από 260 δείκτες.
Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην 61 θέση για το 2017, μεταξύ των 63 χωρών της κατάταξης, δηλαδή βρίσκεται δυο μόλις θέσεις πριν την τελευταία θέση της κατάταξης, (Η Ελλάδα είναι «τρίτη» από το τέλος)
Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται κι εφέτος στην 61η θέση, σημειώνοντας την 3η χειρότερη επίδοση μεταξύ των 63 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. Επίσης, η Ελλάδα «τρίτη» από το τέλος, όπως ακριβώς και πέρυσι.
Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται επιδείνωση κατά δύο θέσεις. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εφέτος κατατάσσεται στην 59η θέση, καταγράφοντας υποχώρηση κατά δύο θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά (ήταν στην 57η).
Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επιδείνωση της κατάταξης της χώρας κατά μια θέση. Συγκεκριμένα, από την 39η θέση του 2017, η Ελλάδα για το 2018 κατατάσσεται στην 40η θέση, εμφανίζοντας υποχώρηση για 4η συνεχή χρονιά.
Όπως υπογραμμίζει ο ΣΒΒΕ, τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σήμερα (2018) και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας, αφορούν τις επιδόσεις της χώρας μας κατά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2017.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Αθανάσιου Σαββάκη, «η πενταετής στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας που διαπιστώνει το IMD αποτελεί το πλέον ανησυχητικό σημάδι για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια.
Πέντε (5) χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί είναι τελικά χωρίς αναπτυξιακό αντίκρισμα και έχουν οδηγήσει σε παγίωση της ύφεσης».
Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης
Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της ΕΕ, για το 2017, και οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών χωρών παγκοσμίως, είναι κατά σειρά: η Ολλανδία στην 4η θέση, η Ελβετία στην 5η θέση, η Δανία στην 6η θέση, η Νορβηγία στην 8η θέση, και η Σουηδία στην 9η θέση.
Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη, δηλαδή από την 30η έως την 61η θέση, βρίσκονται κατά σειρά οι ακόλουθες χώρες της Ευρώπης:
-Εσθονία (31η)
-Λιθουανία (32η)
-Πορτογαλία (33η)
-Πολωνία (34η)
-Ισπανία (36η)
-Σλοβενία (37η)
-Λετονία (40η)
-Κύπρος (41η)
-Ιταλία (42η)
-Ρωσία (45η)
-Ουγγαρία (47η)
-Βουλγαρία (48η)
-Ρουμανία (49η)
-Σλοβακία (55η)
-Ελλάδα (57η)
-Ουκρανία (59η)
-Κροατία (61η).
Κατεβάστε το πλήρες κείμενο της παρουσίασης και του σχολιασμού των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD εδώ