Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που έκανε την εμφάνισή του στον κόσμο ο νέος ιός SARS-COV-2, ωστόσο αυτό που ακολούθησε ήταν η μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση των τελευταία 100 χρόνων.
Μετάφραση – Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη
Εξαρχής, η διαχείριση των εφοδιαστικών αλυσίδων έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διαχείριση πανδημιών για την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας και της διανομής βασικών εργαλείων διαχείρισης της πανδημίας, όπως φάρμακα και ιατρικά εφόδια, εμβόλια, δοκιμαστικά τεστ, εξοπλισμός ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) κ.ά.
«Με πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις όλων των εγκεκριμένων εμβολίων να διανέμονται σε περισσότερες από 120 χώρες και 9.000 αεροπορικές πτήσεις από 350 και πλέον εγκαταστάσεις της DHL, ο γερμανικός κολοσσός ήταν μέρος του στρατηγικού πλάνου αντιμετώπισης της κρίσης από την αρχή», επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο όμιλος Deutsche Post DHL.
Όπως μάλιστα σημειώνεται, «πάνω από 50 διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με εταίρους τόσο στο φαρμακευτικό όσο και στο δημόσιο επίπεδο και αρκετές νέες αποκλειστικές υπηρεσίες δημιουργήθηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου».
Υπό το πρίσμα αυτό, η πρόσφατα δημοσιευμένη Λευκή Βίβλος της DHL, με τίτλο «Revisiting Pandemic Resilience» κάνει ένα βήμα πίσω και ρίχνει φως σε ό,τι έχει μάθει ο κλάδος από τον αγώνα ενάντια στον COVID-19 για να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία στο μέλλον.
Κομβικός ο ρόλος των εμπορευματικών μεταφορών και της εφοδιαστικής στην πανδημία
«Τα logistics και η εφοδιαστική αλυσίδα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαχείριση των πανδημιών. Η διατήρηση των εφοδιαστικών αλυσίδων σε λειτουργία και η διασφάλιση της παράδοσης βασικών προμηθειών υγείας παρείχαν πολύτιμα μαθήματα», εξηγεί η Katja Busch, chief commercial officer της DHL.
«Λανσάραμε νέες ειδικές υπηρεσίες για τη διανομή εμβολίων με πρωτοφανή ταχύτητα. Όλοι οι κλάδοι, οι βιομηχανίες και τα κράτη πρέπει να εργαστούν από κοινού για να τερματίσουν επιτυχώς την οξεία φάση αυτής της πανδημίας.
Η δημιουργία ισχυρών συνεργασιών και η αξιοποίηση των data analytics θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Πρέπει επίσης να παραμείνουμε προετοιμασμένοι για υψηλό αριθμό ασθενών και εμβολίων, να διατηρήσουμε τις υποδομές και το capacity στα logistics, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν στα πλάνα μας οι εποχιακές διακυμάνσεις παρέχοντας μια σταθερή και καλά εξοπλισμένη πλατφόρμα για τα επόμενα χρόνια».
Υπάρχουν σημαντικά επιτεύγματα στην έρευνα και ανάπτυξη, στην παραγωγή και στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στην πολιτική που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση ως παγκόσμια κοινότητα.
Το θεμέλιο αυτού τέθηκε από την έρευνα και την ανάπτυξη με την ανάπτυξη ενός εμβολίου 5 φορές ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο στην ιστορία και την αύξηση της παραγωγής σε χρόνο ρεκόρ – 4πλάσια ικανότητα παραγωγή εμβολίων έναντι της προCOVID εποχής.
Μαζί με τα logistics και την εφοδιαστική αλυσίδα, επετεύχθη η “σωτηρία” μέσω των εμβολίων σε ασθενείς παγκοσμίως. Παρόλο που έπρεπε να ικανοποιηθούν -άνευ προηγουμένου- απαιτήσεις για ψυχρή εφοδιαστική έως -70 ° C, τα logistics μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τη διανομή τρεις φορές πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.
Επιπλέον, η πολυμερής δράση των φορέων της δημόσιας υγείας και της πολιτικής παρείχε ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ταχεία ανάπτυξη και διάθεση εμβολίων.
Η συνεργασία το «μυστικό» στην παγκόσμια διανομή εμβολίων
Για υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, απαιτούνται περίπου 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2021.
Ωστόσο, μόνο τέσσερις χώρες έχουν επιτύχει ποσοστά εμβολιασμού >50% έως σήμερα, ενώ πολλές από τις υπόλοιπες χώρες και περιοχές έχουν λιγότερο ανεπτυγμένη υποδομή, καθιστώντας τη διαδικασία πιο δύσκολη και χρονοβόρα.
Για να επιταχυνθεί η διανομή εμβολίων, σύμφωνα με την DHL, θα πρέπει να εξεταστούν τα ακόλουθα:
-Οι βιομηχανίες και οι χώρες πρέπει συνεργαστούν, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών και ενός υποστηρικτικού αριθμού δεδομένων.
-Για ασφαλείς εισερχόμενες ροές, απαιτείται προληπτική διαχείριση της μεταφορικής ικανότητας και βιώσιμες επιστροφές συσκευασιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς περισσότερο από το 95% των δόσεων εμβολίου COVID-19 παγκοσμίως παράγονται σε μόλις 8 χώρες και πρέπει να χορηγηθούν σε παγκόσμια κλίμακα.
-Τα τοπικά προσαρμοσμένα last–mile και επίγειας διανομής μοντέλα, θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή με έμφαση στη στρατηγική τοποθεσία των αποθηκών, τον συγχρονισμό των εμβολίων και τις βοηθητικές ροές, καθώς και τον αριθμό και τη θέση των σημείων εμβολιασμού.
Η υποδομή και η χωρητικότητα της εφοδιαστικής θα πρέπει να διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο, καθώς τα επόμενα χρόνια απαιτούνται 7-9 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων ετησίως για να διατηρηθούν (εκ νέου) τα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό χαμηλά και να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μεταλλάξεων – εποχιακών διακυμάνσεων.
Προγραμματίζοντας το μέλλον
Όπως επισημαίνεται στη Λευκή Βίβλο της DHL, «Προγραμματίζοντας το μέλλον είναι απαραίτητος ο εντοπισμός και η πρόληψη των υγειονομικών κρίσεων νωρίς μέσω ενεργών συνεργασιών, διευρυμένων παγκόσμιων συστημάτων προειδοποίησης, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επιδημίας-πρόληψης και στοχευμένων επενδύσεων σε θέματα Έρευνας & Ανάπτυξης.
Συνιστάται επίσης να επεκτείνετε και να θεσμοθετήσετε τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των ιών (π.χ. ψηφιακή ανίχνευση επαφών και εθνικά αποθέματα) για να εξασφαλίσετε στρατηγική ετοιμότητα και αποτελεσματικότερους χρόνους απόκρισης.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία διάθεση φαρμάκων (δηλ. διαγνωστικά, θεραπευτικά και εμβόλια), οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες θα πρέπει να έχουν σε ετοιμότητα την παραγωγική τους ικανότητα, τα ερευνητικά σχέδια, την παραγωγή και τις προμήθειες, καθώς και να επεκτείνουν τις δυνατότητες της τοπικής ανάπτυξης».
Για να διαβάσετε περισσότερα από τη Λευκή Βίβλο της DHL πατήστε ΕΔΩ