Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN, στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ECOFIN οι υπουργοί ενέκριναν τα αναθεωρημένα Εθνικά Σχέδια που υπέβαλαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου περιλαμβάνει:
- Το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» για την αγορά πρώτης κατοικίας, με επιδοτούμενο επιτόκιο.
- Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
- Το πρόγραμμα χρηματοδότησης 37.000 απογευματινών χειρουργείων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα νοσοκομεία της χώρας.
- Μικρής έκτασης τροποποιήσεις στην περιγραφή ορισμένων δράσεων και οροσήμων του 5ου αιτήματος πληρωμής, το οποίο υπεβλήθη από τη χώρα μας στις 20 Δεκεμβρίου.
Επισημαίνεται ότι, το εν λόγω αίτημα αφορά στην εκταμίευση πόρων 3,13 δισ. ευρώ (1,35 δισ. από επιχορηγήσεις και 1,78 δισ. από δάνεια), ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία αναμένεται στο προσεχές διάστημα οι συνολικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα θα ανέρχονται πλέον σε 21,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 64% των συνολικών πόρων που της αναλογούν.
Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά διαρθρωτικά σχέδια για 21 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα καθώς επίσης και συστάσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για 8 κράτη-μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία).
Στη συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα τις οικονομικές προκλήσεις για την Ευρωζώνη κατά την επόμενη πενταετία ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι είναι πιεστική ανάγκη πλέον για την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και εστίασε σε έξι βασικούς άξονες:
- Την εξεύρεση πόρων για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και της Τραπεζικής Ένωσης, ώστε να κινητοποιηθούν περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις.
- Τη θέσπιση Πανευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων.
- Τη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών για τις επιχειρήσεις.
- Την υιοθέτηση ουσιαστικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για τη μείωση του κόστους ενέργειας.
- Την υιοθέτηση μιας φιλόδοξης πολιτικής για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, με αντίστοιχα χρηματοδοτικά και δημοσιονομικά εργαλεία.
Στη συζήτηση με θέμα την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του άτυπου δείπνου που παρέθεσε στους υπουργούς η Πολωνική Προεδρία, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι μια βασική πηγή του προβλήματος είναι ο κατακερματισμός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και η απουσία μιας πραγματικά ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις χώρες τις Ευρώπης που βρίσκονται προς την ανατολή, όπως αποδεικνύουν πολλές μελέτες.
Σε αυτό το πλαίσιο παρέπεμψε στις προτάσεις, όσον αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και τη ρύθμιση των εκπομπών ρύπων, που περιλαμβάνονται στην ανοικτή επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.