Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, στην οποία παρουσιάστηκε το πόρισμα για το δυστύχημα των Τεμπών (αγγλικό κείμενο) και οι παθογένειες του σιδηροδρομικού συστήματος που οδήγησαν σε αυτό.
Διαβάστε ΕΔΩ (στα ελληνικά) τη Σύνοψη Διερεύνησης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι η σύμβαση 717 θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 2016, εάν είχε ολοκληρωθεί, πιθανότατα δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα.
Για την πυρόσφαιρα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας δεν δικαιολογεί την έκτασή της. Επίσης, θεωρούν ότι τα έλαια σιλικόνης δεν ευθύνονται για την πυρόσφαιρα, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη “αγνώστου καυσίμου”.
Για το “εάν σήμερα είναι ασφαλής ο σιδηρόδρομος”, απαντήθηκε ότι οι 17 συστάσεις ασφαλείας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Επίσης, στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:
-Διαχρονική έλλειψη προσωπικού του ΟΣΕ από το 2010,
-Κακώς συντηρημένες και υποβαθμισμένες υποδομές, έλλειψη προληπτικής συντήρησης υποδομών σηματοδότησης,
-Η διαχείριση ικανοτήτων των σταθμαρχών του ΟΣΕ δεν εγγυάται ότι είναι ικανοί για τις εργασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια,
-Δεν υφίσταται μηχανισμός συστηματικής παρακολούθησης της απόδοσης των σταθμαρχών.
Για τις συστάσεις ασφαλείας, στο πόρισμα αναφέρεται ότι:
- Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης, εκδόθηκε μια επείγουσα σύσταση ασφαλείας, με σκοπό να αντιμετωπιστεί ο συνδυασμένος κίνδυνος της κακής μεθοδολογίας των επικοινωνιών και της χρήσης ενός ανοιχτού συστήματος επικοινωνίας.
- Σήμερα εκδίδονται 17 νέες συστάσεις ασφαλείας για όλο τον τομέα (υπό την εποπτεία της ΡΑΣ). Πολλές από αυτές υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες μεμονομένων οργανισμών.
- Ως εκ τούτου, συνίσταται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να συνεχίσει και να βελτιώσει την εφαρμογή του υφιστάμενου Σχεδίου Δράσης με σκοπό την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός βιώσιμου και ασφαλούς σιδηροδρομικού συστήματος.
Για τον ΟΣΕ συνιστάται:
- Να ελέγξει καλύτερα τους κινδύνους που σχετίζονται με τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.
- Να διαχειρίζεται τους κινδύνους ασφαλείας των στοιχείων υποδομής.
- Να αξιολογεί τακτικά την ικανότητα του προσωπικού που εκτελεί κρίσιμα καθήκοντα ασφάλειας.
- Να αναπτύξει ένα σύστημα για την παρακολούθηση της απόδοσης του ανωτέρω προσωπικού.
- Να εξάγει διδάγματα από περιστατικά και ατυχήματα.
- Να αυξήσει τα καταγεγραμμένα δεδομένα που χρησιμεύουν στην διερεύνηση ατυχημάτων.
Στις συστάσεις ασφαλείας προς ERA, EU, ΥΚΚΠΠ συνίσταται:
- Στον ERA να λάβει μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερη εφαρμογή των σχεδίων δράσης, όσον αφορά τα Πιστοποιητικά Ασφαλείας και τις Εθνικές Αρχές Ασφάλειας.
- Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει ένα πλαίσιο για να επιβάλει στα κράτη-μέλη να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της ΕΕ και για να παρακολουθεί το σύστημα Εθνικών Κανόνων των κρατών-μελών της.
- Στο ελληνικό υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη να αναπτύξει οδηγίες για ένα Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης και Διαχείρισης Κρίσεων και να συμπεριλάβει τον ρόλο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ στα αντίστοιχα πλάνα.
Στις συστάσεις ασφαλείας προς τις Hellenic Train και ΡΑΣ συνίσταται:
- Η Hellenic Train να διασφαλίσει ότι οι μηχανοδηγοί αξιολογούνται τακτικά και εκτελούν τακτικά και επαρκώς τα καθήκοντά τους. Επίσης να αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης της απόδοσης των μηχανοδηγών.
- Η ΡΑΣ να αναπτύξει ένα ενιαίο σύστημα αναφοράς περιστατικών για όλους τους φορείς. Επίσης να ενισχύσει την ικανότητα εποπτείας των σιδηροδρομικών φορέων.
Το πόρισμα για τα Τέμπη του ΕΟΔΑΣΑΑΜ pic.twitter.com/v3bDbS3l3F
— metaforespress (@metaforespress) February 27, 2025
— metaforespress (@metaforespress) February 27, 2025
— metaforespress (@metaforespress) February 27, 2025
— metaforespress (@metaforespress) February 27, 2025
— metaforespress (@metaforespress) February 27, 2025
— metaforespress (@metaforespress) February 27, 2025
— metaforespress (@metaforespress) February 27, 2025
— metaforespress (@metaforespress) February 27, 2025
O Κώστας Καπετανίδης, προϊστάμενος μονάδας διερευνήσεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρθηκε στην πιθανή παρουσία ενός αγνώστου καυσίμου.
«Η πυρόσφαιρα ήταν πολύ μεγάλη. Καταλήξαμε δεν ότι υπήρξε ένδειξη ότι το σιδηροδρομικό υλικό προκάλεσε τη φωτιά. Ειδικές προσομοιώσεις και εκθέσεις ειδικών που έχουμε υποδεικνύουν την πιθανή πιθανή παρουσία ενός άγνωστου μέχρι στιγμής καυσίμου», τόνισε.
Για τον σταθμάρχη υποστήριξε:
«Ο σταθμάρχης Λάρισας όπως αποδείχτηκε δεν χρησιμοποίησε την αυτόματη μέθοδο χάραξης πορείας. Δεν υπήρχε βέβαια πρόθεση. Είχαν συμβεί πάρα πάρα πολλά γεγονότα, είχε δηλαδή βλάβες και συνεχόμενες καθυστερήσεις δρομολογίων εκείνη τη μέρα. Όταν λέμε βλάβες, ενοούμε και πριν τη Λάρισα και μετά τη Λάρισα και για μεγάλο χρονικό διάστημα η μονή διπλή γραμμή είχε γίνει μονή λόγω ζημιών. Ο άνθρωπος αυτός είχε να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο αριθμό επικοινωνιών».
Για τον οδηγό ανέφερε:
«Η εντολή αναχώρησης του σταθμάρχη ήταν σωστή. Ο οδηγός με βάση τον ΓΚΚ έπρεπε να επαναλάβει την εντολή. Ο οδηγός δεν την επανέλαβε. Έφυγε λέγοντας ένα ευχαριστώ. Προχώρησε περίπου 1400 μέτρα. Έφτασε στην περίφημη αλλαγή 118. Βρήκε τα κλειδιά στη διαγώνιο και όχι ευθεία όπως θα έπρεπε να είναι βάσει της εντολής του. Ούτε εκεί σταμάτησε. Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Με βάση τον ΓΚΚ έπρεπε να σταματήσει, να ρωτήσει και να κάνει ό,τι του πει ο σταθμάρχης».
Ποιοι είναι οι υποκείμενοι παράγοντες:
«Υποκείμενοι παράγοντες είναι η διαχρονική έλλειψη προσωπικού από το 2010. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ανά χιλιόμετρο γραμμής 2 εργαζόμενους. Στην Ελλάδα το 2020 υπήρχαν 0,5 εργαζόμενος ανά χιλιόμετρο γραμμής. Όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να δαπανά 170.000 ευρώ. Στην Ελλάδα το 2020 δαπανήθηκαν περίπου 20.000 ευρώ. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω», σημείωσε και στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Δεν υπήρχαν λεφτά, δεν υπήρχε κόσμος και υπήρχαν κακώς συντηρημένα υποβαθμισμένες υποδομές λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης αλλά και έλλειψης προσωπικού».