Εντός των επόμενων ημερών προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την εφαρμογή αισθητήρων σε σιδηροδρομικές και οδικές γέφυρες, έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Της Βάσως Βεγιάζη
Με το έργο αυτό επιδιώκεται η παροχή υπηρεσιών προληπτικής συντήρησης γεφυρών σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως το Ίντερνετ των πραγμάτων (IOT).
Οι πληροφορίες που σχετίζονται την κατάσταση των γεφυρών θα καταγράφονται και θα επεξεργάζονται με ειδικούς αλγορίθμους, που υπολογίζουν την αντοχή των γεφυρών, και θα είναι διαθέσιμες σε εξειδικευμένους μηχανικούς, που θα είναι αρμόδιοι για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των γεφυρών και την πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων.
Όλες οι υποδομές των γεφυρών θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης της δομικής απόκρισης, αισθητήρες/οπτικές ίνες, που θα μετρούν και θα καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, με σύγχρονες και αποδεκτές τεχνολογικές μεθόδους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το Επιμελητήριο έχει αναλάβει να μελετήσει, σχεδιάσει και δημοπρατήσει διαγωνισμούς που σχετίζονται με διάφορες πτυχές εκσυγχρονισμού κτιρίων και βασικών υποδομών.
Προς υπογραφή είναι και σύμβαση για την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων σελίδων των οικοδομικών αδειών με ανάδοχο την κοινοπραξία Intrasoft – Vodafone – Nova. Ήδη, εξελίσσεται πιλοτικά το έργο ψηφιοποίησης στο Μαρούσι, ενώ θα ακολουθήσει και ο δήμος Αθηναίων.
Το ΤΕΕ υλοποιεί παράλληλα και ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά έργα που προκηρύχθηκαν τα τελευταία χρόνια που είναι ο Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα καταχώρησης των στοιχείων των έργων υποδομής. Επίσης, στην πλατφόρμα θα ενταχθούν η Ψηφιακή Τράπεζα Γης, το σύστημα ψηφιακής καταγραφής ρύπων, κ.ά.