Νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσίευσε η Κομισιόν δείχνει την αυξανόμενη ζήτηση για απρόσκοπτα ταξίδια, και ιδίως για υπηρεσίες online κρατήσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη από το 76% των ερωτηθέντων.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εξετάζει επίσης τις πτυχές βιωσιμότητας των ταξιδιών. Ωστόσο, οι επιβάτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τον συνδυασμό διαφορετικών τρόπων μεταφοράς και την εξεύρεση αξιόπιστων επιλογών κράτησης στο διαδίκτυο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τις προσπάθειες για τη βελτίωση των ψηφιακών ταξιδιωτικών υπηρεσιών και τα αποτελέσματα της έρευνας θα τροφοδοτήσουν το έργο αυτό.
Δυσκολία στην κράτηση σύνθετων ταξιδιών
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 36% των Ευρωπαίων δυσκολεύονται να κλείσουν εισιτήρια που συνδυάζουν διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς, όπως αεροπορικές-σιδηροδρομικές ή σιδηροδρομικές συνδέσεις.
Επιπλέον, το 31% των ερωτηθέντων δεν έκανε κράτηση για τέτοιου είδους ταξίδια, λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας κράτησης και της απουσίας σαφών και φιλικών προς τον χρήστη επιλογών.
Όσον αφορά τα σιδηροδρομικά ταξίδια, το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες κατά την κράτηση εισιτηρίων τρένων με τη συμμετοχή πολλών φορέων εκμετάλλευσης και το 43% δεν κάνει καμία κράτηση για αυτά τα ταξίδια.
Προκλήσεις στην ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων
Παρά την ευκολία των ψηφιακών πλατφορμών, το 22% των ταξιδιωτών αναφέρουν ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα έκδοσης εισιτηρίων δεν παρουσιάζουν πάντα όλους τους διαθέσιμους ναύλους ή τις ταξιδιωτικές επιλογές.
Το κρυφό κόστος εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για το 19% των ερωτηθέντων, γεγονός που καθιστά τη διαφάνεια στις ψηφιακές πλατφόρμες κρατήσεων κρίσιμο ζήτημα.
Ενώ το 76% των ερωτηθέντων κάνει κράτηση εισιτηρίων στο διαδίκτυο, η έλλειψη μιας εξορθολογισμένης, ολοκληρωμένης λύσης κρατήσεων αποθαρρύνει πολλούς από την εξερεύνηση πολυτροπικών ταξιδιωτικών επιλογών.
Ψηφιακές λύσεις και το μέλλον των εναλλακτικών κρατήσεων
Ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις αυτές, η Κομισιόν προωθεί τις προσπάθειες για τη βελτίωση των υπηρεσιών ψηφιακής κινητικότητας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα τροφοδοτήσουν τις εν εξελίξει προπαρασκευαστικές εργασίες για τον κανονισμό για την ενιαία ψηφιακή κράτηση και την έκδοση εισιτηρίων (SDBTR) και την πρωτοβουλία για τις πολυτροπικές ψηφιακές υπηρεσίες κινητικότητας (MDMS), οι οποίες αποσκοπούν, αντίστοιχα, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και οι ψηφιακές πλατφόρμες κινητικότητας, όπως οι πρακτικές των μεγάλων σιδηροδρομικών φορέων εκμετάλλευσης να περιορίζουν τις πωλήσεις εισιτηρίων τους σε πλατφόρμες τρίτων και να αποκλείουν τα εισιτήρια των ανταγωνιστών τους από τις δικές τους πλατφόρμες.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η βιωσιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μέλημα για τους ταξιδιώτες. Ενώ το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικές τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ταξιδιών του, μόνο το 21% προσαρμόζει αναλόγως τη συμπεριφορά του.
Βασικό εμπόδιο είναι η έλλειψη προβολής σε φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, με το 22% των ερωτηθέντων να αναφέρουν δυσκολίες στην εξεύρεση τέτοιων εναλλακτικών λύσεων.
Ιστορικό της έρευνας
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 28 Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου 2024, συγκεντρώνοντας απαντήσεις από 25.805 πολίτες της ΕΕ. Η έρευνα κάλυψε τα περιφερειακά ταξίδια, τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και τα διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων ειδικών ερωτημάτων σχετικά με τα ταξίδια με τρένο.