Διακρατική συμφωνία του ΟΣΕ με ξένο σιδηροδρομικό όμιλο για τη συντήρηση του δικτύου και τη δρομολόγηση σύγχρονων τρένων έως το 2027 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
«Υπάρχουν στιγμές στην κοινοβουλευτική ζωή που απαιτούν πολλά περισσότερα από μία συνηθισμένη πολιτική, κομματική αντιπαράθεση. Ζητούν αλήθεια, ζητούν ευθύνη, ακόμα και σε συγκυρίες που αυτές δείχνουν να χάνονται μέσα στη σύγχυση», επεσήμανε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «Όταν μάλιστα αφορούν ένα θέμα το οποίο διαπερνά την καρδιά της κοινωνίας, τότε στην αλήθεια και την ευθύνη πρέπει να προστεθεί και η αποφασιστικότητα. Η δύναμη, δηλαδή, να αντιταχθούμε στις εύκολες εντυπώσεις, που τις φουσκώνουν το ψέμα και η κομματική σκοπιμότητα.
Το οφείλουμε, θα έλεγα, πρώτα και πάνω απ’ όλα στους συγγενείς των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Δεν τους αξίζει να γίνουν ένα γρανάζι σε μια θλιβερή προσπάθεια εργαλειοποίησης μιας στιγμής που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.
Και τέτοιες στιγμές ζούμε και σήμερα. Ζούμε, δύο χρόνια μετά το τραύμα των Τεμπών, ένα κοινό πένθος το οποίο συγκεκριμένοι κύκλοι επιδιώκουν να μετατρέψουν σε ένα σημείο διχασμού, ενώ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι ένα εφαλτήριο ενότητας. Είναι μία τραγωδία που συχνά υποβιβάζεται σε πολιτικό σύνθημα».
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Αναφερόμενος στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε πόσοι από τους παριστάμενους το έχουν διαβάσει αναλυτικά και τόνισε: «Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στην πρώτη σελίδα, in memoriam, αναφέρονται οι 57 νεκροί της τραγωδίας των Τεμπών. Γιατί αυτό το πόρισμα πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι ένας οδηγός για το πώς δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία.
Μπορούμε, λοιπόν, πιστεύω, να συμφωνήσουμε, εφόσον τουλάχιστον διαβάζουμε το ίδιο κείμενο, στο τι λέει το πόρισμα αυτό. Τι λέει το πόρισμα αυτό;
Πρώτον, εντοπίζει τις αιτίες του δυστυχήματος στους λάθος χειρισμούς ενός τοπικού σταθμάρχη και στην αδράνεια ενός μηχανοδηγού.
Δεύτερον, περιγράφει τις χρόνιες ελλείψεις των σιδηροδρόμων οι οποίες συνέβαλαν στο μοιραίο. Αυτά λέει το πόρισμα, αν το έχετε διαβάσει, αλλά προφανώς δεν μπήκατε στον κόπο να το διαβάσετε.
Τρίτον, περιγράφει την κρατική κινητοποίηση, σημειώνοντας όμως και σοβαρά κενά συντονισμού.
Τέταρτον, αδυνατεί να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση για τη φωτιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων, παραπέμποντας σε περαιτέρω διερεύνηση.
Και τέλος, η έκθεση προχωρά σε 17 σαφείς συστάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για τη βελτίωση της ασφάλειας των τρένων.
Είναι ένα πόρισμα το οποίο δεν θα το χαρακτήριζα κολακευτικό για την κυβέρνηση. Αναδεικνύει σημαντικές αδυναμίες τις οποίες πρέπει να εργαστούμε να τις διορθώσουμε.
Όμως, το πόρισμα αυτό δικαιώνει την εκτίμηση ότι εκείνη την τραγική νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 συγκρούστηκαν, δυστυχώς, οι ανθρώπινες αστοχίες με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Θυμάστε πόση κριτική ξεσήκωσε αυτή η φράση μου όταν την πρωτοανέφερα. Αυτό, όμως, ακριβώς λέει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Και όχι μόνο.
Το πόρισμα αυτό καταρρίπτει και αυτή την αστήρικτη -και, θα το ξαναπώ, και προσωπικά πολύ προσβλητική- θεωρία της δήθεν «συγκάλυψης», την οποία διακινεί συστηματικά η αντιπολίτευση και η οποία, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, θα αποτελέσει και ένα από τα βασικά επιχειρήματα στην πρόταση δυσπιστίας την οποία ήδη ετοιμάζετε.
Διαβάζω, λοιπόν, στο σημείο 571: «Η κυβέρνηση ήταν παρούσα στο σημείο από τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα με εν ενεργεία υπουργούς, γενικούς γραμματείς διαφορετικών υπουργείων, αλλά όλοι λειτουργούσαν σε ρόλο παρατηρητή χωρίς κάποιος να ενεργεί με επίσημο τρόπο και να εκδίδει εντολές».
«Δεν διαπιστώσαμε καμία ένδειξη» -το καταθέτω στα πρακτικά- «πολιτικής παρέμβασης, ούτε στο πεδίο ούτε στις εργασίες της επιτροπής», είπε ο επικεφαλής, αντιπρόεδρος του Οργανισμού, ο κ. Χρήστος Παπαδημητρίου.
Αλλά να σταθώ ιδιαίτερα, γιατί νομίζω ότι έχει μια ξεχωριστή αξία, στο τι είπε ο Βέλγος εμπειρογνώμονας ο οποίος και συμμετείχε στη συγγραφή του πορίσματος όταν παρουσίασε εύλογα την επιχειρησιακή διαχείριση των πρώτων κρίσιμων ωρών: «Ό,τι συνέβη, συνέβη από ελλιπή ετοιμότητα των μηχανισμών απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο δυστύχημα. Οι άνθρωποι εκεί έκαναν το καλύτερο το οποίο μπορούσαν».
Και αυτή είναι η αλήθεια. Όσο και αν επιμένετε να μιλάτε για μία «συγκάλυψη», η οποία ποτέ δεν υπήρχε. Γιατί ποτέ δεν μας εξηγήσατε ούτε ποιον θέλαμε να συγκαλύψουμε, ούτε τι κίνητρα έχουμε να συγκαλύψουμε οποιονδήποτε».
Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για τον σιδηρόδρομο
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο καιρικό φαινόμενο «Daniel» και στην καταστροφή που προκάλεσε στο σιδηρόδρομο, λέγοντας ότι περίπου το 20% του δικτύου πρέπει να κατασκευαστεί από την αρχή.
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε δύο κυβερνητικές προτεραιότητες. Όπως είπε: «Η πρώτη αφορά τη δυνατότητά μας ως προς το τροχαίο υλικό, η χώρα, τουλάχιστον στη γραμμή κορμού Αθήνας – Θεσσαλονίκης, να αποκτήσει σύγχρονα τρένα έως το 2027. Να ανανεώσουμε, δηλαδή, ουσιαστικά το τροχαίο υλικό το οποίο έχουμε σήμερα.
Και η δεύτερη προτεραιότητά μας αφορά τον τρόπο με τον οποίον ο ΟΣΕ θα κάνει την υποστήριξη και τη συντήρηση των υποδομών. Η λύση την οποία προκρίνουμε είναι η λύση της διακρατικής συμφωνίας με σημαντικό ξένο οργανισμό με μεγάλη εμπειρία, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αναλάβει, μέσω μιας τέτοιας συμφωνίας, να υποστηρίξει τον ΟΣΕ για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου.
Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταθέτει ανά δίμηνο ένα σχέδιο -αυτό είναι το τρίτο τέτοιο σχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί-, μία έκθεση προόδου σχετικά με τις συμφωνημένες δράσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα βελτιώσουμε περαιτέρω την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Καταθέτω τη σχετική έκθεση στα πρακτικά.
Και θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στη συγχώνευση του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΓΑΙΑΟΣΕ σε μία καινούργια εταιρεία, στους «Σιδηροδρόμους Ελλάδος» -το όνομα ΟΣΕ πρακτικά δεν υπάρχει πια- και εκεί επικεφαλής θα επιλέξουμε, θα επιδιώξουμε να επιλέξουμε πρόσωπα με διεθνή αναγνώριση, με επιστημονική και θα ήλπιζα και με διακομματική αναγνώριση».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί να κατοχυρωθεί, θεσμικά και συνταγματικά, η αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά και η αξιολόγηση και από τους πολίτες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών.