Στην κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για τη μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων, που διέπουν το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), κατέληξαν σχεδόν 130 χώρες και περιοχές.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τις προτάσεις στους υπουργούς Οικονομικών από τις 20 περισσότερο ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες (G20), ώστε να εξασφαλίσει στήριξη στις ιδιαίτερα δύσκολες και ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.
Oι φορολογικές πρακτικές που εφαρμόζουν διαδικτυακοί «κολοσσοί», όπως η Amazon, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς εκμεταλλευόμενες διάφορα «παραθυράκια» καταφέρνουν να αποφεύγουν την καταβολή φόρων.
«Υπάρχει πλέον μια διεθνής συναίνεση που αναγνωρίζει ότι οι φορολογικοί μας κανόνες δεν είναι πλέον προσαρμοσμένοι στις ανάγκες του 21ου αιώνα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ.
Ήδη, χώρες όπως οι Γαλλία, Ην. Βασίλειο και Ιταλία επιβάλλουν νέους φόρους στις ψηφιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μεν στις χώρες τους ωστόσο έχουν έδρα σε χώρες με χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης.
Μετά τη συμφωνία επί της αρχής για επανακαθορισμό των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι 129 χώρες και περιοχές έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμα εργασίας για τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ψηφιακή οικονομία, παραθέτοντας διάφορες προτάσεις που αφορούν τα δικαιώματα των χωρών να φορολογούν ξένες επιχειρήσεις, αλλά και τη σύσταση ενός ελάχιστου συντελεστή εταιρικής φορολόγησης.
Στόχος είναι μια τελική συμφωνία, σε παγκόσμιο επίπεδο, έως το τέλος του 2019 ή τον Ιανουάριο του 2020.