Η Ευρώπη παραμένει μακράν η πιο προετοιμασμένη περιοχή για ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), σύμφωνα με τον δείκτη “B2C e-commerce 2020”, που συνέταξε η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη (UNCTAD).
Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παραμένουν μεγάλα τα κενά μεταξύ των χωρών, που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε περισσότεροι άνθρωποι να απολαύσουν τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, η Ολλανδία έχασε τα «σκήπτρα» του e-commerce, καθώς για πρώτη φορά η Ελβετία ηγείται του δείκτη “B2C e-commerce 2020”.
Όπως προκύπτει, το 2019, το 97% του ελβετικού πληθυσμού χρησιμοποίησε το διαδίκτυο, ενώ στη γενική κατάταξη του οι μόνες μη ευρωπαϊκές οικονομίες μεταξύ των κορυφαίων 10 είναι η Σιγκαπούρη στην 4η θέση και το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) στη 10η.
Να σημειωθεί ότι ο “B2C e-commerce 2020” βαθμολογεί 152 χώρες για την ετοιμότητά τους στις διαδικτυακές αγορές, αξίας 4,4 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως το 2018, αύξηση 7% έναντι του προηγούμενου έτους.
Αναπτυσσόμενες χώρες: Η Ασία ηγείται της λίστας
Οι 10 αναπτυσσόμενες χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες είναι όλες από την Ασία και ταξινομούνται ως οικονομίες υψηλού εισοδήματος ή ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με τον UNCTAD. Στο άλλο άκρο, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες καταλαμβάνουν 18 από τις 20 θέσεις.
Οι δύο μεγαλύτερες αγορές B2C ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, η Κίνα και οι ΗΠΑ, κατατάσσονται στην 55η και 12η θέση, αντίστοιχα, στον δείκτη. Αν και οι δύο χώρες βαθμολογούνται καλά σε αρκετές παραμέτρους, ωστόσο καθυστερούν σε άλλες βασικές.
Για παράδειγμα, η διείσδυση του διαδικτύου στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερη από ό,τι σε οποιαδήποτε από τις οικονομίες των 10 κορυφαίων χωρών της λίστας, ενώ η Κίνα κατατάσσεται 87η στον κόσμο σε αυτόν τον δείκτη.
Όσον αφορά τη διείσδυση των ηλεκτρονικών αγορών, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 12η θέση, ενώ η Κίνα υπολείπεται στην 33η θέση.
«Το χάσμα του ηλεκτρονικού εμπορίου παραμένει τεράστιο», σχολίασε η Shamika N. Sirimanne, διευθύντρια του τμήματος τεχνολογίας και logistics του UNCTAD. Σύμφωνα με την ίδια, «ακόμη και μεταξύ των χωρών της G20, ο βαθμός στον οποίο οι χρήστες πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο κυμαίνεται από 3% στην Ινδία έως 87% στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Επίσης, στον Καναδά, τις ΗΠΑ και 10 άλλα ευρωπαϊκά κράτη, περισσότερο από το 70% του ενήλικου πληθυσμού πραγματοποιεί αγορές μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι πολύ κάτω από το 10% στις περισσότερες χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Επίσης να σημειωθεί ότι, η έκδοση του 2020 περιλαμβάνει αξιοσημείωτες αλλαγές έναντι του προηγούμενου έτους. Στη σύνθεση των κορυφαίων 10 θέσεων, το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) αντικατέστησε την Αυστραλία, ενώ μεταξύ των 10 κορυφαίων αναπτυσσόμενων οικονομιών, το Ομάν αντικατέστησε την Τουρκία.