Είναι η γενική αεροπορία, όπως οι ιδιωτικές πτήσεις και τα εμπορεύματα (cargo) οι τρέχουσες τάσεις και «ελπίδες» των αεροπορικών εταιρειών για βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους;
Έτσι φαίνεται, καθώς η πανδημία έχει επαναπροσδιορίσει – επί του παρόντος και σε κάποιο βαθμό – την επιχειρησιακή κατεύθυνση αρκετών εταιρειών.
Σύμφωνα με την IATA, τα έσοδα ανά χιλιόμετρο στο air cargo και για το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 24% και ξεπέρασαν τα προ – Covid επίπεδα κατά 8%.
Για το cargo, το metaforespress.gr παρουσιάζει τα βασικά οικονομικά μεγέθη των Lufthansa, British Airways και Air France για το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Οι επιδόσεις Lufthansa, British Airways και Air France στο cargo
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου 2021 της Lufthansa, στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, η Lufthansa Cargo συνεχίζει να επωφελείται από τη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση.
Το προσαρμοσμένο EBIT, στον τομέα αυτό, αυξήθηκε στα 326 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο (προηγούμενο έτος: 299 εκατ. ευρώ).
Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Lufthansa Cargo κατέγραψε προσαρμοσμένο EBIT ύψους 640 εκατ. ευρώ (το προηγούμενο έτος: 277 εκατ. ευρώ), το υψηλότερο αποτέλεσμα ποτέ σε αυτή την περίοδο στην ιστορία της Lufthansa Cargo!
Το εξεταζόμενο διάστημα, η Lufthansa Cargo μείωσε τη χωρητικότητά της κατά 1% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12%, οδηγώντας σε βελτίωση της πληρότητας κατά 8,4%, στο 74,3%.
Αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η British Airways ανέφερε έσοδα 509 εκατ. λιρών έναντι 394 εκατ. λιρών το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ήτοι αύξηση 29,2%, ενώ το μεταφερόμενο φορτίο, σε χιλιόμετρα φορτίου (CTK), αυξήθηκε κατά 2,8%.
Τέλος, η Air France – KLM και για το πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσε άνοδο εσόδων 67,9%, στα 1,73 δις ευρώ και 58,1% το δεύτερο τρίμηνο, στα 894 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση φορτίου (σε τόνους) 83,4% στο 6μηνο και 38,2% στο δεύτερο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι, σε επίπεδο εξαμήνου και σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση του air cargo ανήλθε στο 8%, αποτελώντας την ισχυρότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 2017 (όταν ο κλάδος σημείωσε αύξηση 10,2%).